WORKING LABRADOR RETRIEVERS

HENNY M. SCHOOR

 
 

 

 

HOME

  HENNY M. SCHOOR

  ONZE HONDEN

  WERKRESULTATEN

  IN MEMORIAM

  NIEUWS

  REDACTIONEEL

  LINKS

  CONTACT
   
   
 PAS OP: ONWEER

Wie heeft het nog niet meegemaakt, dat tijdens de wandeling of wedstrijden met de hond een stevig onweer losbrak!! Levensgevaarlijk.
Onderstaand wat tips, om u en uw honden te beschermen. In samenwerking met Meteo-Consult in Wageningen en veel dank aan de weerexpert Annelies Mosch, hebben wij onderstaande informatie voor u kunnen samenstellen.

Onweer is een verschijnsel dat bij mensen al sinds de oudheid veel respect en soms ook angst inboezemt. Niet onterecht als je bedenkt dat er ieder jaar weer veel slachtoffers vallen als gevolg van blikseminslag.

Een blikseminslag kan binnen luttele seconden plaatsvinden.
De beste remedie is dan om alles van metaal, zoals b.v. paraplu's, krukjes, slipketting van de hond enz. af te leggen en een schuilplaats te zoeken.
Het is opvallend dat boven zee veel minder onweer optreedt dan boven land.
Onweer is gekoppeld aan buienwolken en die kunnen we herkennen aan de karakteristieke aambeeldvorm.

Er zijn drie manieren waarop een mens met blikseminslag te maken kan hebben:

  • De eerste manier: Zijdelings. Als iemand onder een boom of in de buurt van een boom staat, als die door de bliksem wordt getroffen. Zijdelings blikseminslag kan de dood of zeer ernstige verwondingen tot gevolg hebben. Vee in de weide die onder een boom schuilden, hebben door blikseminslag de dood gevonden .
  • Ga dus nooit onder een boom staan!
  • De tweede manier is via de bodem. Als de bliksem in de directe omgeving in de bodem slaat, verspreidt de stroom zich via de bodem. Dus ga gehurkt zitten, voeten tegen elkaar. Op dat moment is het zaak zo min mogelijk contact met die bodem te hebben.
  • Ga NOOIT liggen!!
  • De derde manier is: rechtstreeks door de bliksem getroffen worden! Dit is te vermijden door niet het hoogste punt te zijn. Hoe minder je geleidt, des te kleiner is het gevaar.
  • GA DUS NOOIT RECHTOP IN EEN OPEN VLAKTE STAAN!!

Een goede vuistregel is dat iedere 3 seconden tijdverschil tussen bliksem en donder een afstand van 1 kilometer tot de inslag inhoudt.

 

 Schuilplaatsen:

•  in een auto

•  in een hut, afdak van huis

•  hol ofgrot, maar raak de muren niet aan!!

Zoek in het open veld een greppel en maak je zo klein mogelijk, let er wel op dat er GEEN water in de greppel staat, want water is juist een goede stroomgeleider.

Als iemand met de benen wijd staat, gaat de stroom via het ene been omhoog om vervolgens via het andere weer naar beneden te gaan. De gevolgen laten zich raden. Dus te allen tijde: benen tegen elkaar en de honden strak tegen je aan.

Dat is ook de reden, dat vee vaak getroffen wordt in de weide, staat op vier poten, dus vier punten die stroom ontvangen.

Wegrennen heeft ook geen zin, je bent dan juist interessant voor de bliksem, omdat je rechtop loopt, dus maak je klein en hurk neer.

SAMENVATTING:
Ga gehurkt zitten, voeten dicht bij elkaar, hond bij je houden, dicht tegen je aan laten zitten.
Vooral niet je voeten uit elkaar of de hond naast je laten staan op 4 poten!!!, dan is de kans op inslag alleen maar groter.

 P.S. Tijdens een certificatendag van de NLV was er sprake van Zwaar Weer , veel onweer en hagel. Verschillende angstige mensen gingen schuilen onder bomen. Gelukkig is het dit keer goed afgelopen, doch het is verstandig dat hondenbezitters bovenstaande info GOED LEZEN.

U kunt ook de website nalezen van Meteo Consult: www.weer.nl

Het is natuurlijk nog verstandiger om bij onweer thuis of binnen te blijven!

Henny M. Schoor