WORKING LABRADOR RETRIEVERS

HENNY M. SCHOOR

 
 

 

 

HOME

  HENNY M. SCHOOR

  ONZE HONDEN

  WERKRESULTATEN

  IN MEMORIAM

  NIEUWS

  REDACTIONEEL

  LINKS

  CONTACT
   
   
 HONDEN IN DE WEER MET HONDENWEER

Ja, hondenweer was het die dag in februari 2005, de NLV organiseerde haar eerste certificatendag in Vuren en daar schijnt de organisatie een abonnement te hebben op slecht weer, de regen viel ook dit jaar niet vertikaal maar horizontaal!! En het weerbericht was ook nog storm windkracht 8 tot 9 en af en toe hagel.

Morgen vroeg onderweg naar de proef denk je, ik ben deze dag vast de enige die meedoet, ieder ander met normaal verstand zit lekker thuis. De ruitenwissers van de auto werkten op volle toeren en je moest oppassen om niet van de weg te worden geblazen. Maar nee hoor, er waren nog veel meer fanaten die de reis aanvaard hadden en een lange rij keurig aan de linkerkant geparkeerde auto's ontmantelde mijn voorbarige gedachten.

De organisatie speelde goed in op het slechte weer, vlot keuren en proberen op tijd te beëindigen. Iedereen was het daar mee eens en vervolgens het veld in.

De voorjagers waren gehuld in tweed en waxjassen, capes en laarzen, de honden ploegden dapper door de zware klei, het was een groot modderbad.
De wind was zo vreselijk hard, dat de haren van de honden rechtop stonden van de storm en de regen vrij spel had op hun vel en het was nog bitter koud, een temperatuur van net 3 graden boven nul!
Toch waren er volop deelnemers die op de momenten dat zij niet aan de beurt waren, helemaal geen aandacht hadden voor hun viervoeter, lekker kletsen of aandachtig kijken naar combinaties die aan het werk waren. Je zag bij de trotse hondjes hun staart meer en meer zakken, hun buiken drijfnat van water en klei.
Kopjes naar beneden en maar rillen en rillen.

Op naar proef D, apport uit water , het kanaal was een kolkend water geworden, menig hondenkopje verdween onder water en de honden waren drijf en drijfnat toen ze het water uit kwamen.
Op zo een moment is het onbegrijpelijk dat er nog zoveel hondenbezitters zijn, die zelf hun eigen capuchon nog iets verder over hun gezicht trekken en aan hun hond geen enkele aandacht meer schenken, geen handdoek bij zich hebben of een hondentowel.

Bij een hond op jacht ligt de situatie anders, dan behoef je niet af te drogen, want die honden zijn steeds in actie.
Maar honden die proeven lopen en steeds geruime tijd stil staan, bij iedere proef is immers wel een wachttijd, DIE MOETEN VERZORGD WORDEN !!!!

Als u ziet dat door de intens harde regen of na een water proef uw hond drijfnat is, droog uw hond dan af en zorg ervoor dat het water door harde windvlagen, de hondenhuid niet kan bereiken en loop af en toe een stukje. Denk eraan dat u een handdoek in uw tas heeft of een pet towel, zorg goed voor uw viervoeter en als u het heel luxe wil, denk eens aan een waterdicht hondendekje. Het kan de levensduur van uw hond jaren verlengen en is uw vriend niet alle zorg en aandacht waard.

Honden die drijfnat de auto in gedaan worden kunnen door extreme koude een bronchitis of een totale spierstijfheid oplopen of nog erger in shock raken.

Ook ligt het woord artrose op de loer, dus al met al, voor- en nazorg voor uw hond is een must!!

Het lijkt soms wel of men het betuttelend vind om een hond af te drogen, dat is absoluut niet waar, het heeft niets met dameshondjes te maken. Mijn dierenarts zei altijd “het meest belangrijk is, na arbeid een goede verzorging” en daar hoort afdrogen zeker bij!!

Henny M. Schoor