WORKING LABRADOR RETRIEVERS

HENNY M. SCHOOR

 
 

 

 

HOME

  HENNY M. SCHOOR

  ONZE HONDEN

  WERKRESULTATEN

  IN MEMORIAM

  NIEUWS

  REDACTIONEEL

  LINKS

  CONTACT
   
   
 Odvasköi Friedl / Friedl

Liefde op het eerste gezicht bestaat! Tijdens een bezoek aan een Game Fair in Nederland liepen we tegen een (norse) Jachtopzichter die een ware schoonheid aan de lijn had: een Hannoveraanse Zweethond.

Deze droom ging nooit meer voorbij en toem we ruimer in de tijd kwamen en er ook werk voor hadden!! gingen we op zoek naar een Hannoveraan. Nou vergeet het maar. Niet aan te komen. In Duitsland liep je tegen allemaal gesloten deuren aan. Er was niets te koop of het werd een inferieur product zonder stamboom. Samen met onze jachtvriend Paul Schneider, destijds de oprichter van de Zweethondenlijst, bladerden we alle Duitse Jachttijdschriften door, “Wild und Hund” werd intenser gelezen dan de lokale krant. Helaas er was niets te koop, dus keken we de tijdschriften van een jaar daarvoor maar door en gingen aan het bellen!! We belden met telefoonnummers die waarschijnlijk midden in de “nowhere” stonden, maar op een gegeven moment hadden we beet….

In Hongarije was een nest en een gestreepte teef was nog beschikbaar!! Wat een feest, we konden niet wachten en na een lange reis van 1.400 km belanden we in “the middle of nowhere” op een groot Jachtlandgoed, waar we onze Friedl in de armen sloten. Wat een schoonheid van 8 weken oud, wat waren we blij met haar.

Een afstamming die je deed watertanden, beide ouders Werkkampioenen. Tijdens ons verblijf gingen we met de jachtopzichter mee het veld in, wat een wild en wat een prachtige natuur. Toen we hem vroegen of Hannoveranen ook konden zwemmen, haalde hij zijn schouders op, hij had het nog nooit gezien, maar hij dacht van wel…

Een Hannoveraan is een brak en bij Friedl betekende dat, “je kan mij niets leren” alleen maar met de neus aan de grond werken. En dat deed ze geweldig. Op examens haalde ze 100 punten – volle bak – en het CACIT met haar vaste begeleider Ron. Wat een combinatie.

De 3 keurmeesters waren in trance, 100 punten werd eigenlijk nooit gegeven. Friedl vestigde meteen haar naam.

Als begeleider van een zweethond moet je een ongelooflijk vertrouwen in je hond hebben, dé hond bepaalt immers wat er gaat gebeuren. Heb je echter voorjagers die gewend zijn met een Retriever te werken, dan heeft men snel de neiging de leiding over te nemen en wordt de hond van de sleep “afgetrokken”.

De combinatie Friedl en Ron was al snel een legende op de Utrechtse Heuvelrug. Een betere combinatie ondenkbaar. Ze gingen er voor. Veel jagers zijn nog steeds ongelooflijk dankbaar. Ook verkeersslachtoffers werden snel gevonden. Een snelle nazoek, vakkundig en grondig.

Friedl was echter niet alleen een ware werkkampioen, vanwege haar schoonheid konden we het niet laten haar ook op de showbench te brengen en niet tevergeefs. De titel “Wereldkampioen” was als eerste binnen, daarna volgde nog het Nederlands en Internationaal kampioenschap. Ook in het hart van de leeuw “Dortmund” Duitsland, met een inschrijving van 12 Hannoveranen, met echte Duitse stambomen!, liep ze het vuur uit haar slofjes en werd “Bundessieger” en beste van het ras. Wat een mooie tijd.

Nu is ze wat ouder en bedaarder. Maar als we naar de wapenkast lopen vliegt ze uit haar mand en is bij jachtpartijen altijd aanwezig en klaar voor de inzet: de nazoek op ziek wild!!