WORKING LABRADOR RETRIEVERS

HENNY M. SCHOOR

 
 

 

 

HOME

  HENNY M. SCHOOR

  ONZE HONDEN

  WERKRESULTATEN

  IN MEMORIAM

  NIEUWS

  REDACTIONEEL

  LINKS

  CONTACT
   
   
 


Hot Nieuws! Babesiose: vraag en antwoord.

Actuele feiten

 • Er is bij 10 honden sinds Maart 2004 in Nederland (regio Arnhem en Den Haag) Babesiose vastgesteld, waarvan er nu minstens 3 zijn overleden. Deze honden waren niet in het buitenland geweest en zijn dus in Nederland besmet.
 • De teek die nodig is voor de overdracht va de ziekte Dermacentor reticulatus komt inmiddels waarschijnlijk dus ook in Nederland voor en brengt bij een steek de bloedparasiet Babesia Canis over.
 • Behandeling van zieke dieren is mogelijk, medicijnen zijn voorradig
 • Vaccinatie is mogelijk, voldoende vaccin is voor handen aldus de fabrikant.

 Feiten over de ziekte

 • De tijd die verstrijkt tussen besmetting en ziekte bedraagt 1 dag tot 2 weken
 • Dieren worden besmet door beten van besmette teken van de soorten Dermacentor Reticulatus of Rhipicephalus Sanguineus.
 • Symptomen variėren afhankelijk van de vorm waarin de ziekte zich presenteert, van peracuut toto chronisch.
 • Peracuut: vooral jonge pups: plotse heel zieke pup met ernstige bloedarmoede en heel donkere (bruine) urine, gevolgd door zenuwsymptomen, shock en sterft binnen 1-2 dagen. Geen koorts, eerder ondertemperatuur.
 • Acuut : Bij dieren die nooit eerder besmet zijn geweest (Nederlandse honden die op vakantie, of nu zelfs in Nederland voor 't eerst besmet worden): Na enkele dagen van slecht eten en sloomheid volgt koorts, braken, bloedarmoede en soms roodbruine urine en geelzucht.
 • Chronisch: Vooral in streken waar de ziekte normaal voorkomt en dieren dus al enige afweer hebben opgebouwd: vage klachten zoals wisselende eetlust, soms koorts, vermageren en lichte bloedarmoede.
 • Subklinisch: na infectie met een minder agressieve vorm of na herstel van de acute vorm kan een hond drager blijven van de parasiet, gedurende 2 of meer jaren kan bij een verminderde afweer weer een milde vorm van de ziekte ontstaan.

Diagnose

Is te stellen aan de symptomen, het aantonen van de parasiet in verse bloeduitstrijkjes of middels het aantonen van antistoffen in het bloed (alleen 1-3 wkn na besmetting).

Behandeling

Er zijn effectieve geneesmiddelen maar deze zijn officieel niet geregistreerd voor gebruik bij de hond en hebben soms ook wel wat bijwerkingen. Oppassen voor overdosering en soms gaan niet alle parasieten dood.

Preventie

Zorg dat honden niet gebeten worden door teken. Onder andere tekenbanden zijn geschikt. Wij hebben goede ervaringen met het merk Scalibor.

Vaccinatie

Is mogelijk met Pirodog®, 2 x vaccineren met 3-6 weken tussen beide vaccinaties. Het vaccin biedt wisselende bescherming tegen Babesia Canis (de vorm waar het in Nederland om gaat). Een infectie verloopt na enting minder heftig en biedt de hond een betere overlevingskans.