WORKING LABRADOR RETRIEVERS

HENNY M. SCHOOR

 
 

 

 

HOME

  HENNY M. SCHOOR

  ONZE HONDEN

  WERKRESULTATEN

  IN MEMORIAM

  NIEUWS

  REDACTIONEEL

  LINKS

  CONTACT
   
   
 

Wanneer spreken we van : ATMOSFERISCHE PERIKELEN??

 

Als de wind uit de verkeerde hoek waait

Hoe vaak hoor je niet op Jachthondenproeven, deelnemers zeggen “Gelukkig staat er een beetje wind vandaag”. Maar realiseren zij zich wel, uit welke hoek die wind waait.??

Een Zuidenwind is een streling voor onze honden, net zo goed als een Westenwind. Maar spreken we van een venijnige NOORDOOSTEN WIND, dan wordt het een hele andere zaak!

Noordoostenwind; het lijkt wel of honden niets meer ruiken. Hun geur papillen slaan dicht, ze lopen ( ook onder de wind)  vlak langs het wild of dummy. Voorjagers staan sprakeloos te kijken…. “Hoe is het mogelijk” en inderdaad, hét is mogelijk.

Door de ijzige lucht in deze koude wind, is het voor onze jachthonden bijna onmogelijk geuren op te pakken. Ook is heel vaak de gevoelstemperatuur vele graden lager, dan werkelijk op de thermometer staat!

Geen wind is voor het werken ná het schot zo “dodelijk”, een Noordoostenwind is werkelijk helemaal doodeng. Het maakt dan niet uit of je op jacht bent of in een proef staat, de geurcellen die onze honden zo hard nodig hebben, geven die dag “niet thuis”.!!

 Het is dan ook uit den boze op een hond te gaan mopperen, als hij een redelijk eenvoudig apport niet binnen brengt. Men spreekt dan niets voor niets van “Atmosferische Perikelen!”

De geurcellen die zich rond een “apport” verplaatsen, zijn voor honden dan ook níet waarneembaar. Zelf voorbeelden gezien dat een hond bijna op een apport “stond” en er toch geen lucht van had. Op zo een moment is zelfbeheersing van de voorjager heel belangrijk, want de hond ruikt het niet ( en ziet het misschien ook niet – denk aan een oranje dummy)

Op een veldwedstrijd “voor de voet” in 1980 in Numansdorp, op de prachtige Ambacht Heerlijkheid “Cromstrijen” werd een veldwedstrijd op fazanten gehouden. Wat waren dat nog een gloriedagen, wat was het een heerlijke sportieve sfeer en wat een ongelooflijk mooi aanbod van wild.

Echter ook deze dag was er sprake van “Atmosferische Perikelen” zoals uit bijgaand verslag blijkt.

Misschien was het die dag een koude zeewind, maar lukken deed het de deelnemers niet. Ook leuk als je zo een verslag weer eens in handen krijgt, vast te stellen, dat de top toen voornamelijk uit Golden Retrievers bestond!

Dus voorjagers jubel niet te snel, als de wind komt opzetten, maar ga eerst maar eens met de stand van de zon te rade, waar die wind nou precies vandaan komt.

En als het inderdaad Noordoostenwind is, pas op je tellen… Een gewaarschuwd voorjager telt voor TWEE.

Henny M. Schoor
Reacties gaarne in ons Gastenboek.