WORKING LABRADOR RETRIEVERS

HENNY M. SCHOOR

 
 

 

 

HOME

  HENNY M. SCHOOR

  ONZE HONDEN

  WERKRESULTATEN

  IN MEMORIAM

  NIEUWS

  REDACTIONEEL

  LINKS

  CONTACT
   
   
 

Voorbeschouwing Nimrod 2014 (deel 1)


Oktober 2014
.
De “Nimrod gekte” is in alle hevigheid losgebarsten.
Niet te geloven: voorjagers kunnen alleen nog maar praten over deelname aan de Nimrod.

Al deze gesprekken worden ondersteund door info die momenteel flitsend over het scherm gaat via Facebook n de site van de “Orweja”. De laatste overigens een perfecte site, je kunt alle punten zien, de uitslagen staan er binnen 24 uur super op vermeld, al met al een toppertje.

Een woord van dank van heel “jachthonden minnend” Nederland aan Mevr. Betty van de Woude is zeker op zijn plaats!

Het is op dagen van sommige MAP’s duidelijk te zien dat voorjagers die zo intensief in de race zijn en ieder weekend ergens in den lande opdraven, (in sommige gevallen starten ze en op zaterdag en op maandag van Veendam tot Zeeland) een vermoeide indruk maken.  Hun honden houden het dan ook wel een beetje voor gezien.
Als je vervolgens de punten totalen bestudeert, zie je inderdaad dat de trend bij de meesten zich in een dalende lijn gaat voortzetten!

Want de proeven die men deelnemers in de Map A-klasse voorschotelt, liegen er niet om. Verre afstanden, hele verre slepen, breed water en vaak voor de deelnemers eindeloze wandelingen van de ene naar de andere proef. En zeker niet te vergeten de wachttijden!! Uren en uren. Maar dat hebben we er graag voor over, want iedereen wil deelname aan de Nimrod en zich zo “onsterfelijk” maken.

Retrievers en Staande Honden

 

Veel fantasie heeft men niet nodig om bij het nazien van MAP uitslagen vast te stellen, dat Retrievers het vl  beter doen, dan de Staande Honden. Immers het hele jaar door organiseren Retriever Clubs ( en dat zijn er best veel)  hun Workingtesten. Retrievers zijn helemaal ingespeeld op alle ins- en outs die je ook op een MAP tegenkomt. Ze lopen alle proeven vaak moeiteloos en was er inderdaad niet een Flatcoated Retriever die dit jaar het maximum van 600 punten behaalde?? Hoger kan niet! Proficiat!

Een vooraanstaand voorjager opperde enkele jaren geleden, dat een scheiding op het Nimrod niveau van Retrievers en Staande Honden een optie zou zijn. Dus 2 x een Nimrod! Immers kunnen Staande Honden wel op tegen de allrounders N  het schot?

Het is ook grappig om op MAP’s te zien hoe fanatiek Retriever voorjagers zich gedragen en hoe bedaard en rustig de Staande Honden bazen zijn! En te weten dat de Duitse Staande Langharen dit jaar optimaal presteren!

En hoeveel proeven moeten we wel niet lopen om op de Nimrod te staan???

Hoeveel proeven?? Heel veel.  Het werd een beetje een uitdaging om aan keurmeesters eens de vraag voor te leggen hoeveel MAP’s men zou mogen lopen om op een “nette” manier op de Nimrod te komen. Een aantal werd niet expliciet genoemd, maar een discreet aantal werd wel positiever op prijs gesteld.

Uitdrukkingen van “men koopt zich een plek op de Nimrod” vlogen onder de deelnemers door de lucht. Het is ook een aanzienlijk kostenplaatje: stel je loopt 10 x een MAP = € 625,00!!. En dan zit je nog thuis achter de computer!

Vervoer, soms een overnachting, hapje en drankje, kunnen we dan niet heel voorzichtig zeggen dat je dan al snel in de buurt van de € 1.500,-- tot € 2.000,-- komt. Ja, het gaat een dure hobby worden en dan nog iets: kan iedereen dat in deze tijden wel betalen???

En of men het wel of niet gelooft: er zijn dit jaar verschillende combinaties die 12 keer of meer aan MAP’s hebben deelgenomen!

Moderne media – Facebook – Twitter en ga zo maar door.

Eindeloze discussies gaan over en weer, wie maakt een kans, wie doet wl en wie doet net mee.

Ondertussen ligt er voor de “happy-few” die mee mogen doen aan de Nimrod een gigantisch watergebeuren in Friesland te wachten.

Een blik op de Google kaart laat zien dat deelnemende honden zeker in het bezit moeten zijn van een “vergevorderd zwemdiploma”, want het is daar een hele natte boel.

“It Fryske Gea” is de gastheer van deze dag waar de Orweja toestemming heeft een dergelijk groots evenement te mogen organiseren. Vroeger was het tot de laatste minuut nog een soort “hocus pocus” geheim,  maar tegenwoordig is het eigenlijk al een jaar van te voren bekend waar de Nimrod proeven gehouden worden.

De Nimrod 2014 wordt gehouden te Eernewoude in Het Nationaal Park De Alde Feanen.  Het zal op 10 november a.s. weer een spektakel gaan worden!, want tegenwoordig bestaat de mogelijkheid om “vriend van de Nimrod” te worden en je gaat dan profiteren van voordelen op deze dag!. Je naam wordt ergens vermeld en je mag dichterbij parkeren.

Enne….niet helemaal verwonderlijk dat dit jaar eigenlijk al hl  vroeg bekend gemaakt werd, dat de Nimrod gehouden wordt in Eernewoude. Immers in het lokale Restaurant stond al maanden geleden het “Nimrod” menu op de kaart.

Nimrod 2015

En nu we toch aan het brainstormen zijn: voor degenen die echt nieuwsgierig zijn: Nimrod 2015 wordt gehouden in Noord Holland.

Henny M. Schoor

 

Reacties graag in ons Gastenboek